17 Kasım 2012

Nereden Nereye..

Gazete ve dergi küpürlerinden derlediğim sektör arşivimi geçenlerde bilgisayar ortamına taşırken, yıllar öncesine ait birkaç haber gözüme çarpıverdi. Hangi gazete ya da dergi haberi anımsayamadım ama belliki 1993-1994 dönemine ait.. 
Üzerinden neredeyse 20 yıl geçmiş.. Bu haberler o günün koşullarında ne kadar gündemi oluşturmuş ise, bugün için de bir o kadar komik. Gelin habere birlikte göz atalım! 

                                    Rakamların mütevaziliğine baksanıza!



Satışları 108 binlere dayanan Renault Mais, Transit'i çeşitlendirme çalışmaları yapan Ford Otosan, 9484 adet Vectra üretim ve ihracatı yapan General Motors Türkiye fabrikası.. Geleceğe umutla bakan tahminler..


Yandaki haber ise, o dönem Tofaş'ın yeni üretim planına aldığı Doğan SLX hakkında.. Haberde yeni SLX versiyonunun Doğan'ın standart ve SL modellerinden farklılıkları ortaya koyuluyor. Otomatik cut-off sistemi gibi.. Hatırlıyorum da Tofaş'ın Tempra'dan sonra kuş serisinde de uygulamaya koyduğu bir özellikti. Şoförün ayağını gazdan çektiğinde yakıtın motora gidişini otomatik olarak kesen sistem olarak lanse edilmiş, büyük de yankı uyandırmıştı. 0-100 km/s akselerasyon değeri ise aslında bugün için bile fena sayılmaz bence.. Ana temaysa, her Tofaş reklamında gördüğümüz "Türkiye'nin yol koşullarına uygunluğu" konusunun vurgulanması..









Katalizörün (o yıllarda daha çok katalitik konventör olarak tanımlanıyordu) ve kurşunsuz benzin kullanımının ayrıcalık olduğunun vurgulandığı bir Seat haberi..