21 Şubat 2013

Trafik Kazaları Azalıyor mu?

Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik kazalarının önüne geçmek için emniyet kemeri takmama, aşırı hız ve kırmızı ışıkta geçme gibi en fazla kazaya yol açan bazı kural ihlallerine verilen caydırıcılıktan uzak para cezalarını artırmak üzere yasal bir düzenleme hazırladı.
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan trafik kazalarında rakamlar ürkütücü düzeyde.. 2011'de meydana gelen 1 milyon 228 bin 928 trafik kazasında 3 bin 835 kişi olay yerinde hayatını kaybederken, 238 bin 74 kişi de yaralandı. Diğer taraftan 2002'den 2011'e kadar trafik kazalarında 43 bin 140 kişi yaşamını yitirdi. Uzmanlar, hastanede ölenlerle birlikte bu sayının 100 bini aşabileceğini belirtiyor. Trafik kazalarının önüne geçebilmek için bu yılı ''seferberlik yılı'' ilan eden Emniyet Genel Müdürlüğü, denetimleri artırıp eğitim programlarına ağırlık vererek ölümlü trafik kazalarını en az %10 oranında azaltmayı hedefliyor.
Bu kapsamda yeni sürücü belgeleri de dahil pek çok düzenlemeyi içeren 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı İçişleri Bakanı Muammer Güler'in görüşüne sunuldu. Bakanlıkta son haline getirildikten sonra TBMM'ye gönderilecek tasarı ile hız sınırını %10 ile %30 arasında aşan sürücülere verilen cezanın 166, %30 ile 50 arasında aşan sürücülere verilen cezanın ise 343 liraya yükseltilmesi planlanıyor. Hız sınırını %50'den fazla aşan sürücülere de 700 lira ceza verilecek. Tasarı ile kırmızı ışık ihlali yapanlar 343 lira, emniyet kemeri takmayanlar da 166 lira ceza ödeyecekler. Bebek koltuğu kullanmayan sürücülere de 166 lira ceza verilecek. Emniyet şeridinde kullananlara verilecek cezanın yanı sıra sadece korunan ve koruyan araçlarda kullanılan ''çakar lamba'' takan sürücülere verilen para cezasının da 77 liradan 343 liraya çıkartılması öngörülüyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü, alkollü araç kullanılmasının önüne geçmek üzere de radikal kararlar aldı. TCK'nın 179. maddesine göre, kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya mal varlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Bugüne kadar alkollü yakalanan sürücülere para cezası uygulanıyor, polisin ''can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde araç kullandığına'' dair tutanak tutmadığı alkollü sürücüler hakkında 179. madde uygulanamıyordu.
Yeni düzenlemeyle sürücülere yedikleri yiyeceklerden kana karışacak miktar olan 1 promile kadar opsiyon tanınacak. Polis, 1 promil ve üstü alkollü halde araç kullanan sürücüler hakkında herhangi bir rapor hazırlamadan savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Alkollü yakalanan sürücüler, hastanedeki testlerin ardından 2 yıla kadar hapis talebiyle mahkemelere sevk edilecek.
(Kaynak AA)

Cezaların her yıl katlanarak artırılması, trafik kazalarının azalmasında gerçekten caydırıcı olabilir mi? Pek de öyle görünmüyor..