11 Ocak 2013

ODD Başkanı Bayraktar'a kulak vermek gerek..


ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar
ODD Satış ve İletişim Ödül Töreni öncesinde Reuters'ın 2013 yılındaki görünüme ilişkin sorularını yanıtlayan ODD Başkanı Mustafa Bayraktar, "Otomotivde talebi asıl tetikleyen faiz hadlerinden, döviz kurlarından, tüketici kredilerinden ziyade ekonomideki büyüme.. Tüketicinin gelirindeki artış özellikle talebi etkiliyor. Bu senenin ekonomik büyümesi ne kadar olur kestirmek zor. Ekonomik büyüme % 4'lere yaklaşırsa, pazar bu sene gibi olur veya 2012'nin %5-10 üzerinde olabilir diye düşünüyoruz" dedi.
Türkiye'deki araç sahipliğinin dünya ortalamasının bir kademe altında olduğunu söyleyen Bayraktar, yüksek vergiler ve araç yaşlandıkça motorlu taşıtlar vergisinin azalmasının otomotiv satışlarının zayıf kalmasına neden olduğunu ifade ederek "Bu nedenle talep istenilen potansiyeline hiçbir zaman ulaşamıyor" dedi.
Pazardaki fiyat rekabetini ve kâr marjlarını değerlendiren Bayraktar, "Otomobil satışlarında, kâr marjları % 1 seviyelerinde, hatta bazen de altında.. Sektörün oyuncularını ayakta tutan, satış sonrası gelirler ve yan hizmetler.. 49 markanın olduğu bir sektörde rekabet tabiri caizse boğaz boğaza yaşanıyor" dedi.
Filo satışlarının her sene büyüdüğünü söyleyen Bayraktar, "Ekonomide düşüşün hissedildiği yıllarda özel tüketiciler talebini kısabilir ama kurumsal kesime hizmet veren filo satışlarında bu hemen hissedilmiyor. Filo şirketlerinin önemli misyonu var. Piyasaya kredi sunuyorlar. Bu da sektörün gelişimi için finansal genişlemeye destek veriyor" diye konuştu.