08 Ekim 2012

Kızılderililer ve General Motors

Beyaz tenlilerin Kızılderili yerli kabilelerle mücadelesi sırasında Albay Henry Bouget'ın aklına parlak bir fikir gelecektir. Kızılderililere hastalık bulaştırmak amacıyla battaniye dağıtılmasını öneren mektubunu Kuzey Amerika'daki İngiliz kuvvetlerinin komutanı olan Lord Jeffrey Armherst şöyle cevaplar: 
"Kızılderililere, aşağılık ırklarını topyekün imha etmeye yarayan bu yöntemi denemekle çok iyi yaparsınız" Pontiac yerlisi, İngiliz tüccardan ucuza kapattığı battaniyelere o gece sarılıp yıldızların keyfini çıkarır. Kabusla uyanacağının farkına varmadan uykuya dalar. Battaniyelerle bulaştırılan çiçek hastalığı 50.000'den fazla Kızılderilinin ölümüne yol açar. Yıldızların ışığına karışan yerlilerin ruhu, zamanla oradan da çekip alınacak büyük bir ironiyle General Motors tarafından 1906'dan beri üretilen Pontiac'ın ön kaputuna takılacaktır.

Amerikalı ve Avrupalı, yıllar boyu Cherooke'ye, Chevrolet'e, Porsche Cayenne'a binecek, Apache ve Comanche helikopterleriyle ülkesini koruyacak, Kentucky'de karnını doyurup Fox TV izleyerek gönül rahatlığıyla uyuyacaktır. Yok ettiği yerlerden cilalı imajlar yaratmaya çalışarak...

Erk Acarer